V

No new devices could be found

We got a computer with rather new hardware and no operating system pre-installed. When I wanted to install Windows 7 it prompted me for drivers which I provided, but no matter what, Windows 7 refused to continue the installation and kept telling me

No new devices could be found

The computer was equipped with an Intel DH61AG board and an SSD drive. In the BIOS we activated AHCI. So, I was not surprised that Windows asked for drivers.

First, I thought I got the wrong drivers. I double-checked and I tried different ones from the CD that came with the computer. No go. Second, I downloaded up-to-date drivers for the "F6 floppy" (apparently some manufacturers still list them in this category), but this did not help either.

At that point I started to [guugl] for the error. Sure enough there were plenty of postings, however, none of the suggested solutions seemed appropriate. I had the right drivers for the right architectures. The hard disk was OK (I could boot Ubuntu 12.04 without any problems), and so on. Anyway, just for the record, one more thing I tried was completely erasing the hard disk, though to no avail.

One poster said that the problem was a supposedly faulty USB stick which was used for the installation. This got me thinking because I was using a (virtual) CD-Rom connected via USB. So, I tried a (real) Windows 7 DVD instead. This, indeed, worked without any problem. In fact, Windows 7 didn't even ask for drivers. It showed me the license agreement, asked for the installation mode and then offered me a list of partitions from the hard disk.

I stopped the installation right away, because I wanted to know what was going on. A few more experiments, and I knew what really was the problem:

I had my installation disk (the Windows 7 DVD) plugged into a USB 3 connector! I guess, every time Windows tried to load the drivers for the AHCI and/or Intel (Rapid) Storage the drive on USB 3 got disconnected. The error message was perhaps misleading.

Once I plugged my installation disk into the normal USB socket everything worked as expected. No drivers needed.

Discussion

Vik, 2012-12-24 22:35

Thank you so much. I had this exact problem. I tried loading various drivers, but nothing worked. Then, after reading this post, I moved the Windows USB drive from a USB 3.0 slot to a USB 2.0 slot and everything is working fine.

Andreas Schamanek, 2012-12-24 23:17

Thanks for your comment! I am glad I could help.

brian, 2013-01-14 02:54

thanks, it's work… previously i was using usb 3.0

basutei, 2013-07-20 14:12

Thank you very much. Had the same Problem with the Intel Rapid Storage Technology. Switched both sticks (Windows Installer and Driver) to a non-usb 3 hub, and it worked like a charm!

SeSb, 2014-02-17 10:14

Thanks a lot! Helped me on a ZOTAC ID89 Plus Device.

Andreas Schamanek, 2016-08-22 12:28

The Tinyapps blog describes a way to create a hopefully bootable USB stick with a remastered Windows 7 that includes necessary USB 3.0 drivers using NTLite.

Enter your comment. Wiki syntax is allowed:
V C B F Y
 
 
blog/120918_windows_7_install_no_new_devices.txt · Last modified: 2012-09-18 23:45 by andreas